“Summer Moved On” på Kurant, Tromsø 16.-25. september

Title: “125 years and still kicking”

(A duet between the spirit of Thoralf huset and the artist :”Heeey Hooo, I am the house, the bottle in the house,  in the window, broken.”)

Listen to the sounds (from left to right)

1.

2.

Sound and direction: Elin Øyen Vister

Photos by: Jason Rosenberg

Thanks to Jasmin Hurst for all construction help!

FLICKR documentaion of “Summer Moved On ” here:

http://www.flickr.com/photos/67406061@N04/sets/72157627645001936/show/

Text: (in Norwegian)

Det er fascinerende, Thoralf huset der det står i all sin ensomhet på Kårøya  og skuer tomt utover havet. Det er et forlatt hus, men Krykkjene gjør vært år forsøk på hekke i reirene de har bygget i alle vinduskarmene. Huset har ikke vært bebodd av folk siden Thoralf Lind Mikalsen fra Øvrenes døde i 1973, 68 år gammel. Thoralf døde ugift og bodde ifølge boka ”Røstværingan” hele livet på Kårøya. I mange år delte han huset med Petter Thorsen fra Vega som også var ugift, og som ”var som en stefar” for Thoralf. Petter Thorsen døde i 1956. Han kjøpte i sin tid en del av Kårøya med huset på slep etter en konkurs. Det var smeden Arne Skaar fra Sundmøre som bygde huset i 1886. Han bodde der med Ane Kanutta Skaar og fem unger til konkursen.

Det er ingen som noen sinne tatt seg av dødsboet, så huset med sitt sparsomme men vakre inventar, har blitt overlatt til naturkreftene. Her har den kraftige og salte havvinden blåst gjennom vegger og ruter, år etter år. De siste restene av hvite heklede gardiner henger i lyse grå tjafser oppunder vinduene. Tøflene til Toralf og flere av hans personlige eiendeler, medisinkrukker, krydder, verktøy og kopper og kar, finnes rundt omkring i huset. Fiskegarna henger i kjelleren hvor det fortsatt finnes hyller med saftflasker. Den ene sideveggen på huest har begynt å falle sammen.

Nå er det bla. familien Olsen som eier Kårøya, men disse er ikke i slekt med Thoralf og slik har det vel bare blitt at det stående der. Det er en trist skjebne for et vakkert hus med en varm historie. Det kunne vært tatt i bruk av noen som trengte en bolig. Mulighetene er mange.

Lyd-installasjonen på Kurant kunne vært starten på et større hus-redningsprosjekt, men jeg har valgt å kun dokumentere husets tilstanden her og nå, da jeg i mange framover har dedikert  meg til Soundscape Røst prosjektet. Dette vil gå inn under Soundscape Røst, som en kuriositet.

Sammen med to kunstnerkollegaer (Jason Rosenberg og Michelle Weinstein) gikk jeg en julikveld i dialog med husets sjel og iscenesatt noen tidløse øyeblikk. Vi festet huset historie opp mot vår egen. Vi har snakket med huset og brukt det som en scene for dialogen som er både lydlig og billedlig. Vi har forandret litt på historien og tenkt oss at det fortsatt er bebodd.Vi blir inspirert av husets ånd og slik utspiller det seg etter hvert også en liten musikalsk duett mellom kunstneren og husets sjel. Her er det en delt underbevissthet som får tale.

About Elin Øyen Vister

Soundartist, composer, DJ
This entry was posted in Lyd, tekst og bilde. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s