Marmelen: A magical bridge

MARMELEN

-en utendørs lydinstallasjon av Elin Øyen Vister

for Zahl´s Vandresti, Kjerringøy, Nordland.


Marmelen på Færøysk

”Marmelen. Det var eit ørlite spetakkel av ein skapning som levde djupt nede på havbotnen. Men av og til kunne han verle fast i ongulen når mannen låg etter fisk med juksogn. Men marmelen var ettertrakta, for den som var så heldig at han fekk den karen inn i båten-han var sikra både fiskefangst og pengar i pungen.”
Edvard Ruud, ”Det Mørke Landet-Nordnorske Eventyr”
Jeg har et kjært lydminne fra barndommen min på det analoge 70-tallet. Jeg  ser på barne-tv og lytter til introduksjonsmelodien til serien ”Sommeren på Mirabelløya”. Det er bandet ”Blood, Sweat and Tears” sin versjon av Erik Saties Gymnopédie no 1. Dette er et magisk musikalsk minne som jeg bærer med meg og som underbevisst påviker det jeg skaper. Melankoli, varm bris og myk glede på samme tid.  Stemningen ligger i lufta og vibrerer som lyd.
Med Marmelen gir vi barn og barnslige voksne på Kjerringøy en magisk eventyr bru på Zahls Vandresti. Marmelen  skal være en påminner om hvor magisk den verdenen vi lever  i er, hvis vi bare tar i bruk alle sansene og lar fantasien rå. Kraften i installasjonen kommer fra den nordnorske naturen og sagnet om Marmelen.
Lydmaterialet er satt sammen av lydopptak gjort rundt omkring på Kjerringøy i 2009 og 2010,  en rekke lydkollager bestående av bearbeidede Lisa Dillan vokal improvisasjoner som er et lydlig portrett av havvetta Marmelen og fire spesial komponerte melodier. Det er viktig at lydnivået ikke er for høyt på brua, slik at det avogtil er vanskelig og si om lydene kommer fra plassen sjøl eller er fra lydinstallasjonen.
Jeg håper at en uforutsigbar kombinasjon av disse lydkildene vil gi mystiske og spennende lydopplevelser for lokalbefolkninga her og alle de tilreisende. Og aller mest ønsker jeg at folk setter seg ned på broa, lukker øyenen, lytter til omgivelsene og nyter plassen i fred og ro hele året.
Elin Øyen Vister Juni 2010.
Medvirkende:
Elin Øyen Vister –  produksjon, lydopptak, komposisjoner
Øystein Johnsen – Alt mulig supermann/elektrisk/design og bygg av høyttalerkasser
Vokal improvisasjoner ved Lisa Dillan , bearbeidet av Elin Øyen Vister.
Anja Høvik Strømsted: Assistent + foto.

Lydeksempler:

Lydkollager og sanger under brua:
Marmelen Sang # 1:
Marmelen Sangen # 2:
Ka e det dær ? Kollage # 1:
Marmelen kollage # 2:
Marmelen kollage # 3:
Foto: Anja Høvik Strømsted

Soundscapes i treet:

Marmelen under vann:
Isen sprekker i Vikan Osen, vinter 2009:
Mainatt på Nygård:
Vårbekk på vei ned fra Middagshaugen:


Foto: Anja Høvik Strømsted
Lenker til sagn og info om Marmelen:
http://kuling.net/artikler/fiskeren-og-marmelen
http://www.heimskringla.no/wiki/Marmennil_(Den_lille_havmand)_1